maanantai 13. lokakuuta 2014

Pellillinen helppoa omenapiirakkaa (munaton)

Tänään kokoontuu taas eduskuntavaalieni tukiryhmä. Niinpä päätin leipoa kokoukseen pellillisen helppoa omenapiirakkaa. Tämän piirakan erikoisuus on piimä ja se, ettei piirakka sisällä ollenkaan kananmunia. Kun aloin leipoa piirakkaa ja kaksi nuorinta poikaani kuuli, ettei piirakkaa tällä kertaa ole luvassa heille, he innostuivat leipomaan oman piirakkansa. Siitä ei kuulemma riitä sitten äidille. 7-vuotias intoutui erityisesti omenien kuorimisessa. Tosin siinä puuhassa auttoi omenasorvi, joka on yksi eniten käytettyjä keittiövälineitä taloudessamme. Litran piimästä ei kuitenkaan riittänyt poikien piirakkaan kuin 3,5 dl, joten pojat käyttivät piimän loppujen lisäksi jääkaapista löytyneen vanhentuneen kermaviilin. Onpa hauska nähdä, onko maussa jotain merkittävää eroa.  

Äidin piirakka
Poikien piirakan omenat sulassa sovussa rinnakkain ja päällekkäin.
Pohja: 

150 g sulatettua rasvaa
3,5 dl sokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl soodaa
6,5 dl piimää

Päälle: 

Omenoita
kanelisokeria
2 tl vaniliinisokeria

Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet ja lisää niiden joukkoon hieman jäähtynyt rasva ja piimä. Vatkaa tasaiseksi. Levitä seos rasvoitetulle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Asettele omenaviipaleet päälle, Ripottele kaneli-sokeria sekä vaniliinisokeria päälle. Paista 225 asteessa keskitasolla 20-25 minuuttia. Varo polttamasta pohjaa. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.  

Jälkikirjoitus: Omenasorveja myy ainakin ClasOhlsson. Voin vakuuttaa, että sillä omenoiden kuoriminen on nopeaa ja näppärää. Olenpa sillä perunoitakin kuorinut ja kotiranskalaisia tehnyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti