lauantai 18. lokakuuta 2014

Satupäivän aamu kuningas Tollon seurassa (Monica Vikström-Jokela, Kuningas Tollo ja Alavian asukit)

Tänään 18. lokakuuta Sadun nimipäivänä vietetään Suomessa satupäivää. Satupäivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien ensin osana lastenteatterikampanjaa ja sittemmin ihan omana tapahtumanaan. Tänään eri kaupungeissa luetaan satuja ja pidetään satutuokioita. Esimerkiksi Tampereella pääkirjasto Metsossa Tampereen teatterin näyttelijät Inkeri Mertanen ja Elisa Piispanen lukevat lapsille satuja. Myös kotona voi viettää satupäivää lukemalla omalle lapselleen satuja ja tarinoita. Satujen lukeminen kehittää ja vahvistaa lapsen mielikuvitusta, luovuutta ja sanavarastoa. Lapsi kokee erilaisia tunteita satujen kautta ja hänen itsetuntonsa vahvistuu. Lisäksi yhteiset satuhetket antavat lapselle arvokasta aikuisen läsnäoloa. Yhteiset satuhetket sohvan nurkassa tai sängyn reunalla viihdyttävät, rauhoittavat ja opettavat monin eri tavoin. 

Satuja voi lapsen kanssa myös kertoa ja keksiä yhdessä. Ostin pari viikkoa sitten Saga-kortit, joiden avulla voi opetella sadunkerrontaa, luoda sekä kertoa tarinoita. Kuvakorteissa on 55 erilaista satujen ja fantasian maailmaan sopivaa tutuntuntuista, mutta kuitenkin tuntematonta hahmoa, paikkaa, maisemaa, esinettä ajasta tai maasta, jota ei ole ollut ja joka samalla on aina olemassa. Korttien avulla voi lapsen, aviopuolison, ystävien tai oppilaiden kanssa, miksei yksinkin, harjoitella sadunkertomisen muotoa ja laittaa mielikuvituksensa lentoon. Korttien kuvat toimivat apuvälineenä tarinan luomisessa ja niiden avulla on mahdollista saavuttaa luova ilmapiiri. Koulussa ne voivat toimia inspiraation lähteenä esimerkiksi novellin tai runon kirjoittamiselle.    

Minkälaisen tarinan keksisit näiden kuvien avulla?

Meillä oli nuorimmaisen poikani kanssa iltasatukirjana kesken Monica Vikström-Jokelan Kuningas Tollo ja Alavian asukit (2014). Niinpä satupäivän kunniaksi luimme sen tänä aamuna loppuun. 

Kuningas Tollo on nimensä veroinen kuningas. Hieman yksinkertainen ja hölmö kuningas hallitsee Omamaata, jossa hän käyttää valtaa itsevaltiaan tavoin. Kuningas säätää lakeja, jotka häntä miellyttävät ja joista hänelle ja hänen vaimolleen kuntosalilla viihtyvälle kuningatar Tollolle on hyötyä. Nämä lait sitten hovin uutispäällikkö Ilmi Toimela lukee yleisradiossa koko kansalle tiedoksi. 

"Korvat auki, kaikki Omamaan asukkaat! Kuningas määrää, ettei kenelläkään saa olla hattua, jossa on hienompi töyhtö kuin kuninkaan hatussa. Tämän lain rikkomisesta seuraa sakkorangaistus. Kuulkaa ja totelkaa!" 

Eräänä päivänä kuningas saa naapurimaa Alaviasta kirjeen, jossa kerrotaan, että naapurimaan kuningas Arvo Mainio aikoo rakentaa köysiradan ylös vuorille Alavian ja Omamaan väliin. Kuningas hermostuu tästä ja päättää rakentaa rinteille moottoritien, joka lopulta muuttuukin rautatieksi. Rautatie tuo kuitenkin Omamaahan uusia ihmisiä, jotka puhuvat kummaa kieltä ja harrastavat outoja asioita. Tästä seuraa monia arkisia ongelmia. 

"Kuningas määrää, että kaikkien Yksinomamaassa asuvien täytyy opetella omamaan kieltä, niin että he ymmärtävät, mitä kuningas sanoo. Kiitos ja kuulemiin. Kuningas Tollo nauraa hörähti tyytyväisenä. Tämä laki saisi kyllä kaikki Alavian asukit lähtemään takaisin Alaviaan, hän ajatteli. Kukapa viitsisi nähdä sen vaivan, että opettelisi vierasta kieltä."  
Kuningas Tollo  on eettinen tarinakirja, jossa opetetaan toisten ihmisten kunnioittamista ja sitä miten tulisi käyttäytyä muita ihmisiä kohtaan ja miten hyväksyä erilaisuus. Kirja opettaa lapsia myös ymmärtämään oman äidinkielen merkitystä: 

"Osa uusista Alaviasta muuttaneista asukkaista oli jo oppinut aika hyvin omamaan kieltä. Mutta kun tavataan ystäviä, kerrotaan satuja lapsille tai luetaan iltarukousta, halutaan käyttää omaa äidinkieltä. Se on tärkeää, muuten ihminen ei voi hyvin." 

Kuten saduissa on tapana, myös tämä tarina päättyy onnellisesti ja samalla kuningas Tollo oppii jotakin itsestään. Kirja sopii keskustelunherättäjiksi ja opetusmateriaaliksi esimerkiksi päiväkoteihin, alakoulun ensi luokille tai maahanmuuttajatyöhön. Kuvittaja Nina Haikon kuvat viehättävät varmasti nuorempia lukijoita. Myös kirjan henkilöitä kuvaavat hauskat nimet saavat lasten suut hymyyn.   

Jälkikirjoitus: Oikein leppoisaa nimipäivää omalle Satu-tädilleni. 

Arvostelukappale

Monica Vikström-Jokela,: Dumma kungen och de andra
suom. Kaarina Hakkarainen
PTK - poikien ja tyttöjen keskus, Lasten keskus Kirjapaja (2014)
s. 94 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti