torstai 12. joulukuuta 2013

Hulluja nuo suomalaiset - Täällä pohjoisnavan alla

Suomalaisen Eilan kanssa naimisissa oleva yliopiston saksan kielen lehtori Hermann haluaa muuttua supisuomalaiseksi. Se ei käy käden käänteessä, eikä yhdessä hujauksessa. Ensin pitää muun muassa opetella kiroilemaan ja näkemään unia suomeksi sekä himoamaan hernekeittoa jo keskiviikkona, päästä hirvimetsälle ja tietenkin ajaa koiravaljakolla Lapissa.

Dieter Hermann Schmitzin teos Täällä pohjoisnavan alla - matkani saunankestäväksi suomalaiseksi on kuvaus saksalaisesta miehestä, joka päättää suomalaistua. Hermann kehittää seitsemän kohdan muutosohjelman, jonka avulla hän aikoo saavuttaa päämääränsä.

Kirjassa tanssitaan tangoa, käydään lavatansseissa, Ruotsin risteilyllä, mökkilomalla perheen kanssa, joulupukin pajakylässä ja appiukon kanssa savusaunassa. Romaanin voi nähdä oivallisena kuvauksena siitä, millaisena ulkomaalaiset näkevät suomalaiset, mutta myös rakkaudenosoituksena Suomelle ja erityisesti Tampereelle. Kirja on kirjoitettu pilke silmäkulmassa ja kirjoittajan huumorin kohteeksi joutuvat niin saksalaisten oudot perinteet kuin suomalaisten omituiset tavatkin.
"Vuosia sitten vielä naureskelin naapureitani, jotka levittivät etupihoilleen ja ajoteilleen lumikasoja, joita he itse ovat talven mittaan kolanneet tonttinsa reunoille ja nurkkiin. Minusta tuntui järjenvastaiselta lapioida lunta kohtiin, joissa sitä enää ole, jotta se sulaisi mahdollisimman tasaisesti ja häviäisi. Enää en naureskele, vaan lapioin itsekin auttaakseni heräävää kevättä."

Kirjan jokainen luku on oma pieni tarinansa. Tamperelaiselle kirjan kiehtovuutta lisää sen todentuntuiset kuvaukset Tampereesta. Kirjassa käydään syömässä Gastropub Nordicissa, teatterissa Tampereen työväenteatterissa tai lounaalla yliopiston kahvilassa. Todentuntuisuus on myös kirjan ongelma. Sitä on vaikea ymmärtää fiktiona, vaan väkisinkin lukijana ajattelee kirjan tapahtumien olevan pitkälle totta - mikä varmaan pitääkin paikkansa.

Täällä pohjoisnavan alla muistuttaa aiemmin lukemaani ranskalaisen Philippe Guicheteun kirjaa Sunnuntaikirjeitä Suomesta. Vaikka teokset ovat aivan erilaisia, niissä on tietty "Suomen vävyille" tyypillinen tapa katsoa Suomea ja suomalaisuutta muukalaisen silmin.  Ehkäpä minun täytyy vertailun vuoksi lukea pikapuolin myös sen kuuluisimman kaksoiskansalaisen eli Roman Schatzin pakinakokoelma Suomesta, rakkaudella.Dieter Hermann Schmitz
Täällä pohjoisnavan alla. Matkani saunankestäväksi suomalaiseksi.
Die spinnen, die Finnen. Mein Leben im hohen Norden
Suomentanut ja toimittanut Heli Naski
Atena (2013)
305 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti