sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Reuhurinteen helpot muffinit (Tuula Kallioniemi, Hässäkkää ja hätähousuja)

Tuula Kallioniemen Reuhurinteen alakoulusta kertova Reuhurinne-sarja on pienten alakoululaisten suosiossa. Eikä ihme. Reuhurinteen koulussa kun on oppilaina veijareita, jos minkämoisia ja koulunkäynti on usein pelkkä sivuseikka. Pikkuisessa kyläkoulussa kaikki oppilaat ekasta kutoseen ovat samalla opettaja Aapeli Käen luokalla ja aina tapahtuu - onhan kyseessä Reuhurinne.  

Sarjan uusin Hässäkää ja hätähousuja (2014) oikeastaan kuvastaa koko kirjasarjaa. Välillä on niin kova meno ja hässäkkä päällä, että aikuislukija ei pysy edes kintereillä. Onneksi kirjan hahmot löytyvät koottuna etu- ja takakansista, jotta voi tarkistaa, kuka, keitä ja millä luokalla olivatkaan Aba, Saska tai Fisu. Puhumattakaan Jakesta, Nakesta, Ramonasta tai Tötteröstä. 

Kirjan muffiniohje
Reuhurinne-sarjan neljäs osa Hässäkkää ja hätähousuja on taattua Kallioniemeä. Jii Roikosen vauhdikkaat kuvat pitävät pikkuväen tyytyväisenä. Minulle sarjasta tulee lievä päänsärky - sellaista menoa ja meininkiä sekä pikakelausta löytyy sekä kuvista että tarinasta. Tällä kertaa koulussa vietetään pajapäiviä, yökouluillaan, kirjoitetaan aineita ja Aapeli Käki katoaa mystisesti. Hätähousu-Helanterikin joutuu sijaisopettajaksi. Kiirehän siinä hommassa tulee. Reuhurinteen oppilaille selviää pajapäivinä, miten leivotaan muffineja sekä mitä tarkoittaa  surnalismi tai performanssi. 

Lapsilukijoita tai -kuuntelijoita ilahduttavat kirjassa tekstin ohessa esitetyt kysymykset, joihin saa arvata vastausta ja Reuhurinteen helppojen muffinien ohje, joka löytyy kirjan lopusta. 

Leivoin oman poikani kanssa kirjan ohjeen mukaan muffineja ja tällaisia niistä tuli. Ohje on sen verran helppo ja yksinkertainen, että siitä selviytyy vähän isompi lapsi yksinkin. Meillä lapsi hoiti ohjeen lukemisen ja muffinien koristelun äidin kanssa. Jääkaapista löytyi vanhaa sokerimassaa, jota lämmitimme hetken mikrossa ja sen jälkeen teimme muffinien päälle koristeita erilaisilla muoteilla. Tuula Kallioniemi
Hässäkkää ja hätähousuja 
kuvittaja Jii Roikonen
Otava (2014)      
s. 80

1 kommentti:

  1. Oli vähän kuiva ohje, mutta helppohan tota olisi tuunata. Marjoja sekaan tai suklaapaloja tai sitruunamehua. Ilman koristeita olisi ollut vielä tylsempiä. Esimerkiksi pakastemansikka jokaiseen lisättynä olisi tuonut mehevyyttä muffineihin.

    VastaaPoista