lauantai 25. lokakuuta 2014

Karoliina karanneita unia etsimässä (Tuula Kallioniemi, Karoliina ja oikukas uni)

Yksi Suomen tuotteliaimmista ja palkintuimmista lasten- ja nuortenkirjailijoista on kangasalalainen Tuula Kallioniemi. Olen vuosien saatossa lukenut useita kymmeniä Kallioniemen teoksia. Viimeisin lukemani Kallioniemen teoksista on Karoliina-sarjan kahdeksas osa Karoliina ja oikukas uni (2014). Aiemmin olen lukenut sarjasta sen edellisen osan Karoliina ja nokkela Neema, joka ilmestyi viime vuonna.

Karoliina-sarja on helppolukuinen esi- ja alakoululaisille suunattu kirjasarja, joka kertoo ekaluokkalaisesta vauhdikkaasta ja neuvokkaasta Karoliinasta sekä hänen reippaista luokkakavereistaan. Kirjasarja on pääosin tytöille suunnattu, mutta kyllä se varmasti uppoaa myös joihinkin poikiin, sillä monet Karoliinan luokkatovereista ja kirjan sivuhenkilöistä ovat poikia. Vasta lukemaan oppiville kirjassa on sopivan lyhyet luvut ja riittävästi kuvia. Kuvituksen kirjoihin on tehnyt Marika Maijala.   

Karoliina ja oikukas uni -kirjassa Karoliinaa vaivaa unettomuus. Ensimmäinen kouluvuosi alkaa olla takana, kesäloma lähestyy kovaa vauhtia ja maailman paras opettaja Juho Marjanen jatkaa luokan opettajana tokaluokalla, mutta silti Karoliinalla on iso ja huolestuttava ongelma. Hän on kadottanut unensa. Lampaita laskemallakaan uni ei tule. Unenpäätä ei löydy vaatekaapista, eikä se piileskele sängyn alla. 

"Ei kyse ei ole hauskasta unesta, jonka Karoliina on nähnyt mutta jota hän ei muista. Kyse ei ole myöskään unessa nähdyistä lottonumeroista. Kyse ei ole jännittävästä uniseikkailusta, joka oli kuin hurjan hauska elokuva. Kyse on ihan kaikista unista. Yhtäkkiä kaikki unet ovat karanneet. Kun kello lähestyy yhdeksää illalla, Karoliinaa alkaa hermostuttaa. Kohta on mentävä nukkumaan, mutta uni ei tule silmään." 

Kaverit ja tutut aikuiset antavat Karoliinalle erilaisia neuvoja, miten saada jälleen unen päästä kiinni. Isä toivottelee hyviä öitä, kirpuille töitä. Tytti neuvoo popsimaan illalla pullaa, Lin suosittelee yökyläilyä, Neema ehdottaa rauhoittavaa tuoksuöljyä, Werneri piikkimattoa, Kaapo liikuntaa ja Paskerin mukaan uni tulee, kun lukee todella tylsää kirjaa. 

Matkalla unimaailmaan ja ihanaan uneen Kauko Putkonen katoaa, unettomuus luokassa leviää, Nukkumatin ja -maijan henkilöllisyydet paljastuvat ja selviää, mikä on nenämaski, homepatti ja millaisia kuuhullut ovat.

Erikoista aihetta käsitellään hauskasti ja Kallioniemen vivahteikasta sekä sujuvaa kielenkäyttöä on aikuisenkin ilo lukea. Asiaakin tarinankerronnan ohessa sivutaan ja unettomuuden ongelmista kerrotaan siten, että lapsikin ymmärtää, mitä käy jos ei nuku riittävästi 

"Koulun jälkeen Karoliina on jälleen lopen väsynyt. Hänellä alkaa olla jo univelkaa. Kun on velkaa jollekulle, täytyy velka maksaa takaisin, muuten ei kunnian kukko laula. mutta miten maksaa takaisin itselleen, kun uni ei vain suostu tulemaan? Univelka on pitemmän päälle huono juttu. Ihminen muuttuu ärtyisäksi eikä pysty keskittymään mihinkään. Vaikka univelkainen on jatkuvasti väsynyt, voi univelkainen lapsi muuttua myös hurjan levottomaksi. Suorastaan villiksi."    

Tuula Kallioniemi
Kuvitus Marika Maijala
Otava (2014)
s. 87

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti